↑ Return to 2015

Nagyheti szertartások

 

 Nagycsütörtök


IMG_0865
Nagycsütörtök az utolsó vacsorának, az Eucharisztia alapításának illetve Jézus elárultatásának és elfogatásának napja. E napon a papok kettő szentmisét celebrálnak. A délelőtti szertartáson történik a krizmaszentelés (szent olajok megáldása).


IMG_0867
Az esti szentmise az utolsó vacsora emlékmiséje. Egyes templomokban a lábmosás szertartása is e napon történik. A harangok, az orgona és a csengők egyszer felcsendülnek, majd húsvétvasárnapig elhallgatnak („Rómába mennek”) és kereplők szólnak helyettük. A szentmise utolsó mozzanata az oltárfosztás, az Oltáriszentség új őrzési helyre kerül. A szertartás után a szentsír előtt együtt virrasztunk az Úr Jézussal, nehéz óráiban szenvedéseire gondolva.

IMG_0869

 
Nagypéntek

IMG_0915
Nagypéntek szigorú böjti nap. E napon Jézus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. Délután a keresztre feszítés órája körül keresztutat járunk a templomokban. Az esti szertartást a népi hagyomány csonka-misének nevezte, mert ekkor nincs átváltoztatás. Az oltár díszeitől megfosztva áll. Ekkor kerül sor a kereszt előtti hódolatra is. A szertartáson felhangzik Jézus szenvedéstörténete a János-passióban.


IMG_0918

IMG_0926

IMG_0929Nagyszombat – Húsvét vigíliája

Nagyszombat a készülődés és várakozás napja. Délelőtt a szentsír szabadon látogatható. Sötétség beálltával kezdődik a szertartás, húsvét vigíliája. Ez az egyházi év leggazdagabb liturgiája. A szentmise kezdetén a templom előtt történik a tűzszentelés, ahonnan lángot véve meggyújtjuk a húsvéti gyertyát. A templomban felcsendül a húsvéti örömének, az Exsultet. Megújítjuk keresztségi fogadalmunkat a vízszentelés kíséretében. A harangok, a csengők és az orgona e napon csendül fel ismét.  A szertartás végén körmenetben kivisszük a feltámadás örömhírét a faluba.
IMG_0990


IMG_0993


Húsvétvasárnap

Húsvétvasárnap hajnalban Kunszigeten Jézus-keresésre gyűlünk össze, a sírhoz siető Mária Magdolna példáját követve. Gyertyával és énekszóval megyünk ki a faluszéli kereszthez, és visszük Jézus feltámadásának örömhírét a temetőbe. (S.R.)


Nagypénteki passió:

 

Húsvét vigíliája – Exultet:

 

Az adott cikk linkje: http://www.mosonszentmiklos.plebania.hu/esemenyek-unnepek/archivum/2015-2/nagyheti-szertartasok/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.